Ko voli gibanicu može je jesti i za vreme posta: Odličan recept koji je potreban svakoj domaćici sada je tu
Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

prijatno

Ko voli gibanicu može je jesti i za vreme posta: Odličan recept koji je potreban svakoj domaćici sada je tu

Laka priprema, malo sastojaka i nimalo muke – ovim gibančićima je zaista teško odoleti zbog svega toga, ali ponajviše zbog mirisa i ukusa koji se pamte.

Objavljeno:

Gibanica je jedna od onih pita koje nemaju mnogo konkurencije na našim prostorima, iako je izbor veoma bogat kada se radi o pecivima od gotovih kora.

U danima kada se jede posna hrana ili ako, uopšte, izbegavate namirnice životinjskog porekla, ne moramo se, međutim, odreći ove slasne pite: samo zamenite sir biljnom verzijom ili tofu sirom i dobićete sličan ukus.

Ako je napravite u formi gibančića, tj. mafin-gibanica, odlično je posluženje za posnu slavu, a praktična je i za pakovanje za posao.

Sastojci:

  • pakovanje gotovih kora
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 ml kisele vode
  • 200 g tofua ili posnog sira po ukusu
  • 400 g svežeg ili dobro oceđenog zamrznutog spanaća
  • 3 kašike mlevenog lana
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica soli bibera

Priprema

  1. U jednoj dubokoj posudi pomešajte izrendan posni ili tofu sir sa sitno seckanim spanaćem i semenkama lana, začinite i dobro promešajte.
  2. U drugu činiju sipajte ulje, kiselu vodu i razmutite prašak za pecivo.
  3. Iscepkajte kore za pitu i poređajte korpice za pečenje po plehu za mafine.
  4. Umočite malo iscepkanih kora u mešavinu ulja i vode, pa stavite na dno korpice. Kašikom preko stavite malo fila od posnog sira i spanaća, pa ponovo umočene kore i tako dok ne napunite korpice (ali ne skroz do vrha jer će nadoći). Završite tako što će poslednji sloj biti jedno parče kore, kojim ćete preklopiti mafin i namažite ga mešavinom ulja i vode.
  5. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180°C, oko 40 minuta, odnosno dok gibančići ne dobiju zlatnobraon boju.
  6. Kad izvadite, prekrijte vlažnom krpom, pa posle 15 minuta stavite u poklopljenu kutiju kako bi ostali mekani ili služite odmah.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.